5 Minuman Berkhasiat Madu

Sebenarnya meminum madu dengan air kosong adalah cara yang terbaik untuk menikmati khasiat madu.

Berikut adalah senarai 5 minuman berkhasiat campuran bersama madu :

Madu dan halia
Campuran madu dengan halia berkhasiat untuk menghilangkan batuk dan mengeluarkan angin. Minuman ini berkesan untuk memulihkan pelbagai penyakit berkaitan kerongkong dan pernafasan (seperti lelah).
Madu dan kayu manis
Campuran madu dengan kayu manis berkesan menyembuhkan penyakit-penyakit yang agak serius seperti sakit sendi, kolestrol darah yang tinggi dan mencegah sakit jantung. 
Mungkin antara khasiat yang paling menarik dari minuman ini adalah ia dapat menguatkan tenaga batin.
Cara menyediakan adalah dengan mencampurkan satu bahagian madu dengan satu bahagian serbuk kayu manis.
Madu dan jintan hitam (Habbatussauda)
Madu dan Habbatussauda (jintan hitam) kedua-duanya merupakan peyembuh kepada segala macam penyakit. Campuran minuman ini sudah tentu mempunyai seribu satu khasiat yang terlalu panjang untuk disenaraikan di sini.
Madu dan limau nipis
Campuran madu dengan limau boleh melegakan batuk dan suara serak. Minuman ini juga membantu penghadaman.
Madu dan cuka (epal)
Campuran madu dengan cuka. Cuka epal kerap dicadangkan untuk campuran ini. Bahan aktif dalam minuman ini adalah asid dalam cuka.
Asid dalam cuka dikatakan boleh meyeimbangkan alkali dalam darah. Khasiatnya adalah dalam mencegah selesema, sinus dan pelbagai penyakit biasa.

Anda dapat lihat ramuan minuman di atas hanya menggunakan bahan-bahan dapur biasa yang mudah didapati. Namun perlu diingatkan, minumnya bukan sekali dua, tetapi diamalkan sepanjang masa untuk merasai kesannya.